Wat was er ook alweer met mij aan de hand? Ik heb slaapproblemen en heb daarvoor hulp gezocht bij een gespecialiseerde psycholoog. Onlangs heb ik weer een sessie gehad, tijd voor een verslag. 

Alles leuk en aardig , maar het is nu zondagavond 22:06. Aangezien licht van beeldschermen, telefoons en televisies funest kan zijn voor de slaap, ga ik op een ander tijdstip verder met schrijven. Ook dat leer je op slaaptherapie, al weet je het eigenlijk al.

Dinsdagmiddag, 14:14. Dit is een beter tijdstip om te schrijven. Het duurt nog even voordat ik ga slapen en ik voel me in de middag op mijn fitst en scherpst.

Paradoxale intentie
Terug naar wat het om ging: de slaapproblemen en de therapie. Iets uit mijn verre verleden als psychologiestudent komt terug. Het gaat om de zogenaamde paradoxale intentie, ontwikkeld door psychiater en concentratiekampoverlevende Viktor Frankl (1905-1997). Over Frankls methoden, waaronder dus deze paradoxale intentie, schreef ik ooit mijn literatuurscriptie.

Een veel voorkomende oorzaak van slapeloosheid is té graag willen slapen. Je legt een druk op jezelf om te slapen (want morgen is een belangrijke dag om allerlei redenen) en daardoor lukt het niet. Een tip: leg je dan eens bij de slapeloosheid neer en probeer de rest van de nacht dan maar uit alle macht wakker te blijven. Aardige kans dat je dan vrij snel in slaap valt. Dit is de paradoxale intentie in de praktijk. Je bereikt het tegenovergestelde van wat je beoogt als je dingen te graag wilt. Draai je de intenties om, dan bereik je juist het resultaat dat je aanvankelijk wilde bereiken.

Ontspanningsoefeningen
Ontspannen is niet mijn sterkste kant. Ik zit vaak verkrampt, haal slecht adem. Ik zit van nature in mijn hoofd en voel de spanning in mijn lijf niet altijd even goed. Ik krijg ontspanningsoefeningen mee om me daar bewuster van te zijn en mijn gespannen houding te vervangen door meer ontspanning.

Daarvoor moet ik een drempel over. Ik heb een beetje een zweverig ‘Happinez’-beeld bij ontspanningsoefeningen, ik geef toe dat ik er een zekere weerzin tegen heb. Toch geef ik het een kans. Het therapiecentrum biedt op zijn site de oefening aan als download.

De eerste keer lig ik op de grond in mijn studeerkamer, op mijn hoofd een koptelefoon die mijn laptop net haalt. De tweede keer lig ik een stuk comfortabeler gewoon op de bank. Ik moet spieren en spiergroepen van mijn lichaam afwisselend in- en ontspannen.

Ik moet zeggen dat het me meevalt. Eigenlijk vind ik het wel prettig om me bewust te worden van spanning en ontspanning in mij lijf. Het is fijn te voelen dat ik zelf kan overschakelen op de ontspannen stand.

Het moet nog wel in mijn systeem komen om mij ook echt in de praktijk (dat wil zeggen: in bed, als ik in slaap probeer te komen), bewust te worden van spanningen. Daarvoor moet ik nog veel oefenen, en dat vraagt om discipline. Ik moet er toch 25 minuten voor vrijmaken.

Tot zover dit verslag van de therapie. Wordt vervolgd…

Neem contact met mij op