Over stakeholders en wie ze eigenlijk zijn, tekstschijver utrecht, tekstbureau zorg verwoord

‘Stakeholder’ is met afstand de geheimzinnigste term uit de kantoortaal. Weinig woorden roepen zulke onbestemde kafkaëske gevoelens bij mij op. Stakeholders zitten overal. Je ziet ze nooit, maar ze bepalen alles. Wie zijn ze toch, deze geheimzinnige mensen zonder naam en zonder gezicht? Wie is de stakeholder? 

Ik kwam het woord een paar maanden geleden weer tegen, tijdens het doorspitten van een tekst over zorgvernieuwing voor een opdracht. Stakeholders: die mensen die er ook bij horen en toch weer niet. Stakeholders, waar je altijd rekening moet houden, al moet je wel je eigen koers varen.

De sukkel
Een stakeholder is een sukkel die er voor spek en bonen bijzit, aldus NRC-columniste en ‘jeukwoorden’bestrijder Japke D. Bouma. Bouma wordt minder gehinderd door duistere, mystieke associaties met het woord dan ik. En dat is eigenlijk maar goed ook, want in feite is ‘stakeholder’ het zoveelste gebakken lucht-woord uit de wereld van de kantoortaal. Een stakeholder is een belanghebbende. En dat kan iedereen zijn. En daarmee dus niemand.

De rechters van Kafka
Dat neemt niet weg dat het woord voor mij nogal geheimzinnig klinkt. Stakeholders zijn als de rechters in Kafka’s Het Proces. Ze hebben geen naam en geen gezicht. Niemand weet wie ze zijn en waar ze zich bevinden, maar ze zijn er altijd en loeren voortdurend mee.

Wat je ook doet, de stakeholders zien het. Ze sturen alles wat je doet, zonder dat je het in de gaten hebt. Soms, altijd als je net even niet kijkt, stapt er een uit een donker hoekje op je baas af, fluistert iets in diens oor en loopt weer weg. Daar werd zojuist jouw lot bezegeld.

De stakeholder als kafkaësk type. Over Kafka gesproken. Waarschijnlijk had hij gesmuld van kantoortaal als hij nu had geleefd. En zeker van de stakeholder. Zet ‘auteur F. Kafka’ boven een beleidsnota en het is ineens wereldliteratuur.

Kom uit de kast
Wie zijn het eigenlijk, die stakeholders? Zijn er eigenlijk mensen die zichzelf zo noemen? Kom uit jullie kelders en donkere hoekjes, stakeholders! En vertel ons wie jullie zijn! Kom uit de kast als stakeholder.

Overigens heb ik er in de opdracht ‘betrokkenen’ van gemaakt.

Genoten van dit blog en op zoek naar een blogger voor de site van uw eigen organisatie? Of wellicht op zoek naar een schrijver voor uw brochure, (SEO)webtekst, of journalistieke tekst? Neem contact op voor een kennismaking onder het genot van een kop koffie. 

Neem contact met mij op