Een nieuwe week met nieuwe ontwikkelingen. Wat is het laatste nieuws uit de wereld van zorg en welzijn? Hier is kleine greep, afkomstig uit de Nederlandse media. 

Het belang van humor in de zorg
Lang gingen zorg en grappen niet samen. Zorg, dat was een serieuze zaak, iedere vorm van humor was misplaatst. Dit is inmiddels achterhaald en het belang van humor in de zorg wordt steeds meer onderkend. Inmiddels is er zelfs onderzoek verricht naar de heilzaamheid van humor in het contact tussen (para)medici en patiënten. De Volkskrant schreef hier een interessant artikel over.

Minister de Jonge richt pijlen op doorgeslagen marktwerking in de zorg
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de marktwerking in de zorg tegengaan. In een brief aan de Tweede Kamer noemt hij drie verschijningsvormen van doorgeslagen marktdenken: het uitgaan van het individueel belang van de zorgaanbieder, de zorg zien als verdienmodel en de wildgroei aan ongecontracteerde zorg. De Jonge stelt een aantal maatregelen voor, waaronder screening van nieuwe zorgaanbieders en een beloning van kwaliteit in plaats van productie. Voor meer informatie, zie dit artikel op ZorgenZ.

Geldproblemen werken onverstandig financieel gedrag in de hand
Armoede maakt dom, zegt men soms. Dat klinkt wellicht neerbuigend, maar er zit een kern van waarheid in. De stress die mensen ervaren als ze geldzorgen hebben, zorgt ervoor dat zij niet goed op de lange termijn kunnen denken. Dit staat het maken van verstandige financiële beslissingen in de weg. Gea Schonewille doet bij het Nibud onderzoek naar consumentengedrag en vertelt over schuldenproblematiek en de invloed hiervan op het gedrag van mensen op de site Zorg+Welzijn.

Onderzoek naar Alzheimermedicijn gestopt
Geneesmiddelenfabrikant Novartis stopt het onderzoek naar een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. Het medicijn lijkt cognitieve functies aan te tasten en daarmee een te groot risico met zich mee te dragen. Voor meer informatie, lees hier het artikel.

De opkomst van Carebnb
Je neemt voor maximaal drie weken een zorgbehoevende in huis tegen een kleine vergoeding. Je biedt gastvrijheid en op zijn tijd een gezellig praatje. Echte verpleegkundige zorg hoef je niet te leveren, dat is aan de professionals die ervoor opgeleid zijn. Aanwezigheid, dat is het allerbelangrijkste. In het Algemeen Dagblad verscheen een artikel over dit fenomeen.

Belangrijke nieuwsites voor zorg en welzijn:
Skipr
Zorg+Welzijn
ZorgenZ

Genoten van dit blog en op zoek naar een blogger voor je eigen site? Of heb je om wat voor reden dan ook een goede schrijver nodig? 

Neem contact op met mij