Nadat ik twee jaar het schrijven op een laag pitje had gezet, pakte ik het onlangs weer op. Grote plannen, een afgebakende specialisatie: ik ben er klaar voor. Nu de klanten nog. Netwerken zal onvermijdelijk zijn. Dat is voor mij zeker geen straf, kom maar op met die borrels. Er is echter meer nodig. De afgelopen weken ben ik bezig geweest met koude acquisitie: het (per mail) benaderen van potentiële klanten die mij nog niet kennen. En eigenlijk knaagt het een beetje. Werkt dit eigenlijk wel? En ben ik niet gewoon een ordinaire spammer?

Ik vs de anderen
Spammen doen de anderen. Wat ik doe, is het aanbieden van diensten waar de klanten echt iets aan hebben. Spammers willen alleen verdienen aan mensen.

Ik wou dat ik zo kon denken. Ik wou dat ik mijn eigen straatje schoon kon houden en voor al het slechte in de wereld kon wijzen naar mijn medemens. Eigenlijk kan ik dat ook wel, als het om privézaken gaat. Dan ben ik net een mens. Maar in mijn schrijverswerk merk ik in mezelf een averechts werkende bescheidenheid.

Een paar weken ben ik nu bezig met koude acquisitie per mail. Ik heb bewust voor de mail gekozen, omdat mijn pen vele malen vlotter is dan mijn babbel. Van alle potentiële klanten die ik benaderde, gaf er tot dusverre één een reactie. Men zou mij benaderen, wanneer men mijn diensten nodig had. Dat dit op Sint-Juttemis kan zijn, besef ik heel goed, maar het is tenminste een reactie.

Spammer of gewone zelfstandige?
Het is een beetje tegen beter weten in. Ik kan mij heel lastig voorstellen dat een mailtje van een volslagen onbekende iemand kan overhalen tot samenwerking. Lezen ze de mail eigenlijk wel? En zo ja, lezen ze deze tot het einde? Bij mij belandt spam in een spambox waar ik nooit in kijk. Wat per ongeluk toch in mijn echte mailbox komt, verwijder ik zonder te lezen. Wat voor reden heb ik te veronderstellen dat degene die ik mail anders handelt?

Ik zou het weleens willen weten. Ben ik met mijn koude acquisitie de spammer die mijn geweten zegt dat ik ben? Of doe ik gewoon wat iedere beginnende zelfstandige doet en moet ik me niet zo druk maken? De reactiepanelen zijn geopend….

Genoten van dit blog en op zoek naar een goede blogger voor uw eigen site? Neem contact op voor de mogelijkheden. 

 

Neem contact met mij op