Blog

/Blog/

Is het woord mannelijk of vrouwelijk? Of doet het er niet toe?

Die opmerking was niet leuk, ik vind hem eigenlijk beledigend. De meeste mensen zullen de voorgaande zin correct Nederlands vinden. Toch is dat niet zo. ‘Hem’ moet namelijk ‘haar’ zijn, omdat opmerking een vrouwelijk woord is. Maar wie weet dat eigenlijk nog buiten de groep mensen die met taal bezig zijn? En is het onderscheid echt zo belangrijk als je doel is: begrijpelijk schrijven?  (meer…)

By |2024-05-28T13:17:52+02:00mei 27th, 2024|Teksten schrijven|0 Comments

Vervangt ChatGPT de tekstschrijver? Of wordt het een samenwerking?

Begrijpelijk schrijven, kunstmatige intelligentie, ChatGPT, tekstschrijver, schrijven voor laaggeletterdenNiets zo hot onder schrijvers als kunstmatige intelligentie. Gaat de robot de tekstschrijver overbodig maken? Ik besloot de proef op de som te nemen: laat ChatGPT de onbegrijpelijke huisregels van een zwembad herschrijven. Dat lukte. Tot op zekere hoogte. Want doelgroepgericht schrijven bleek nog een te zware opgave. En laat de doelgroep nou net behoefte hebben aan eenvoudig, overzichtelijk Nederlands. (meer…)

Schrijven voor laaggeletterden: hoe bouw je een tekst op?

Tekstschrijver zorg en welzijn utrecht, steven van der jagt

1. Geef duidelijk aan waar de tekst over gaat. Zet dat bovenaan.

2. Zet de belangrijkste boodschap bovenaan de tekst.

3. Werk met een titel en tussenkoppen.

4. Houd die tussenkoppen kort. Maximaal 3 woorden.

5. Kies voor tussenkoppen die duidelijk over de inhoud gaan.

6. Houd maximaal 5 alinea’s aan.

7. Laat die alinea’s uit 2 tot 10 zinnen bestaan.

8. Maximaal 10 woorden per zin. 

Bron: Stichting Lezen en Schrijven, factsheet Tips Eenvoudige Taal

(meer…)

By |2024-04-23T16:01:24+02:00maart 2nd, 2023|Geen categorie|0 Comments

9 tips aan de overheid voor begrijpelijk schrijven

Welke coronamaategelen gelden voor mij? Kom ik ook in aanmerking voor energietoeslag? De crises van de afgelopen jaren maakten leerden ons dat de overheid helder moet communiceren met burgers. Helaas moeten die het vaak stellen met saaie, onbegrijpelijke lappen tekst en blijft het antwoord op die ene vraag achterwege: waar ben ik nu eigenlijk aan toe? Taal moet overheid en burger tot elkaar brengen, maar zorgt juist voor een kloof. Wat kan de overheid hieraan doen? 9 tips voor ambtenaren om duhttps://zorgverwoord.nl/wp-admin/post.php?post=2317&action=edit#idelijker te communiceren met burgers.

Foto: Wikipedia

(meer…)

By |2024-04-23T16:29:55+02:00december 20th, 2022|Laaggeletterdheid, Teksten schrijven|0 Comments

4 ernstige gevolgen van laaggeletterdheid

laaggeletterdheid is een probleem. Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland kunnen moeilijk lezen en schrijven. Voor hen is er de Week van de Alfabetisering25 % van de 15-jarigen is functioneel analfabeet. Het kost deze jongeren grote moeite om te lezen en schrijven op een niveau dat nodig is om in de samenleving te functioneren. Het percentage laaggeletterden is meer dan verdubbeld in 20 jaar. Het is zorgelijk dat dit in een land als Nederland gebeurt. De gevolgen hiervan zijn zowel voor de personen zelf als de samenleving ingrijpend. (meer…)

By |2024-04-23T16:13:20+02:00september 2nd, 2022|Laaggeletterdheid|0 Comments

Zo schrijf je een goede e-learning voor zorg en welzijn: 7 tips

Tekstschrijver Utrecht I Tekstschrijver voor zorg en welzijn I Tekstbureau zorg verwoord I Steven van der JagtAls tekstschrijver voor zorg en welzijn doe je het misschien weleens: e-learnings schrijven voor zorgprofessionals. E-learning is een snelle en effectieve manier om kennis en vaardigheden bij te spijkeren. De cursist kan de cursus volgen op momenten dat het uitkomt en in zijn/haar eigen tempo. E-learnings schrijven is een kunst apart. Deze 7 tips kunnen je op weg helpen. (meer…)

By |2024-04-23T16:15:23+02:00augustus 17th, 2022|Teksten schrijven, Zorg en welzijn|0 Comments

Schrijven voor laaggeletterden? Deze moeilijke woorden moet je vermijden

Ruim 2,2 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. Schrijven voor laaggeletterden is een vak apart. Eerder gaf ik 9 tips voor voor de communicatie met deze doelgroep. Eén daarvan was: vermijd moeilijke woorden. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want wanneer is een woord moeilijk? In dit blog zes typen woorden die je moet vermijden om je tekst begrijpelijk te houden voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. (meer…)

8 fouten van beginnende tekstschrijvers (die ik níet meer maak!)

Fouten als beginnend zelfstandig tekstschrijver/zzp'erVol goede moed begin je als zelfstandig tekstschrijver. Ongetwijfeld heb je je ingelezen en laten informeren door ervaren collega’s. Je weet misschien al iets over de valkuilen waar je als beginner in kunt trappen. Maar het is onvermijdelijk: je zult fouten maken. In dit blog lees je over de uitglijders die ik maakte in mijn eerste jaren. Ik leerde ervan. Doe er je voordeel mee! (meer…)

By |2024-04-23T10:54:17+02:00maart 29th, 2021|Tekstschrijver als zzp'er|0 Comments