Tekstschrijver zorg en welzijn utrecht, steven van der jagt

1. Geef duidelijk aan waar de tekst over gaat. Zet dat bovenaan.

2. Zet de belangrijkste boodschap bovenaan de tekst.

3. Werk met een titel en tussenkoppen.

4. Houd die tussenkoppen kort. Maximaal 3 woorden.

5. Kies voor tussenkoppen die duidelijk over de inhoud gaan.

6. Houd maximaal 5 alinea’s aan.

7. Laat die alinea’s uit 2 tot 10 zinnen bestaan.

8. Maximaal 10 woorden per zin. 

Bron: Stichting Lezen en Schrijven, factsheet Tips Eenvoudige Taal

Gekke inleiding, zeg
Klopt. Ik heb al het belangrijke al verklapt in het begin. En dat is ook precies de bedoeling als je schrijft voor laaggeletterden.

Waarom deze tekstopbouw? 
Schrijven voor laaggeletterden is een vak apart. Je moet extra letten op de woordkeuze, zinsbouw en tekstopbouw. Mensen die moeite hebben met lezen, verwerken de informatie uit een tekst langzamer. Daarom moet jij die goed ordenen. Een voorbeeld. Als je aan het einde pas komt met de belangrijke boodschap, kan de lezer al vermoeid zijn. Hij of zij neemt de informatie dan niet meer op. Daarom moet die boodschap aan het begin.

Schrijver voor laaggeletterden
Dit is een blog over schrijven voor laaggeletterden. Ik heb het geschreven zoals ik ook voor die doelgroep zou schrijven. Heb je een schrijver nodig die ervaring heeft met deze doelgroep? Moet jouw boodschap begrijpelijk worden voor mensen die moeite hebben met lezen of schrijven? Of mensen die de Nederlandse taal niet zo machtig zijn? Werk je voor een gemeente of een andere overheidsinstantie? Of ben je misschien arts, apotheker of andere hulpverlener en wil je deze groep mensen bereiken?

Neem contact met mij op!