Een goedbetaalde baan bij een bank, marketingbureau of waar dan ook opgeven om in de zorg te werken. De 40 of zelfs 45 al ruim gepasseerd zijn en toch nog een nieuwe weg inslaan. Ze zijn er daadwerkelijk, de mensen die deze stap zetten. Het nieuwe werk is soms zwaar, en het salaris is een stuk lager dan vroeger. Maar dit is niet belangrijk. Wat telt is dat zij nu doen waar hun hart daadwerkelijk ligt. 

Gisteren was ik op het evenement Glazenhuis030 op het stadskantoor in Utrecht, dat nog duurt tot 21 december. In een glazen huis presenteren mensen die werk zoeken of een carrièreswitch willen maken zich aan potentiële werkgevers. Daar sprak ik met Jan-Ivo Nekkers. Jan-Ivo heeft een commerciële achtergrond, maar wil de ouderenzorg in. Hij wil beginnen met het echt verzorgende werk als Verzorgende IG, en eventueel later opklimmen. Hij wil zich voor deze nieuwe stap graag laten omscholen, bijvoorbeeld via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL).

Bezinning
Ik werk zelf al 15 jaar in een andere tak van de zorg, namelijk de gehandicaptenzorg. Daar heb ik door de jaren heen veel mensen als Jan-Ivo ontmoet, mensen die de stap waagden naar iets totaal anders. Hun motivaties kwamen aardig overeen met die van Jan-Ivo. Ze wilden werk waarin de aandacht op het menselijke lag, in plaats van op het materiële. Ze wilden iets doen waaruit ze écht voldoening konden halen.

Vaak kwam hun carrièreswitch na een periode van bezinning, een periode van vragen als ‘Wat wil ik nu echt?’ en ‘Is dit nu echt waar het voor mij om draait?’. Ze waren zich  bewust dat ze nu nog op een leeftijd waren dat het kon, en dat ze deze kans moesten grijpen.

Succes of niet
Voor sommigen was de switch een succes. Ze hadden de klik met de doelgroep, bleken bestand tegen de stress die het werk soms met zich meebrengt en vonden hun plekje in de vaak vastgeroeste en moeilijk draaiende teams. Eenmaal aan de slag in de zorg, hadden zij het gevoel ‘thuis’ te zijn gekomen. Ze waren daar waar hun hart eigenlijk lag, ze deden eindelijk iets waar ze echt volledig achter stonden.

Voor anderen pakte het minder goed uit. Ze hadden ‘het’ niet. Voor hen was het avontuur kortstondig. Vaak keerden ze  met hernieuwde liefde terug naar hun oude werk. Ook zo kan het lopen.

Imagoprobleem
De zorg heeft een imagoprobleem, met name de ouderenzorg. De werkdruk is hoog, het salaris laag, en het geld gaat naar de zakken van de managers in plaats van naar de werkvloer. Het imago van de zorg in een notendop. Het klinkt niet uitnodigend, maar toch: voor de mensen die overstappen is dit alles uiteindelijk van ondergeschikt belang.

Stinkend rijk word je niet in de zorg, tenzij je medisch specialist of manager bent. Maar slecht betaald is het zeker niet, hoewel het natuurlijk ook afhangt van wat je precies doet en hoe je persoonlijke situatie is. De werkdruk is inderdaad soms hoog en er is in de zorg een flink ziekteverzuim. Dat zijn de harde feiten. Hoewel Rutte III zijn best doet, zullen de personeelstekorten de komende jaren blijven.

Tweede leven
Maar ondanks alles heeft de zorg heel veel te bieden. Je werkt met mensen die je leert kennen in hun kracht en kwetsbaarheid. Je staat mensen bij in de laatste fase van hun leven of helpt hen vooruit te komen als zij nog in de bloei van hun leven zijn en door een beperking net dat beetje hulp nodig hebben. Je maakt echt het verschil en ontdekt prachtige talenten in jezelf, waarvan je het bestaan niet vermoedde. Dit is waarom mensen die kiezen voor de zorg de nadelen op de koop toenemen. Want een leven in de zorg is bovenal verrijkend.

Ben je al voorbij de 40, wil je eigenlijk iets anders, maar denk je dat het te laat is? Dat is het zeker niet. Vind je mensen met werken leuk, en wil je echt iets voor je medemens betekenen? Misschien is het dan tijd voor een tweede leven in de zorg.

Voor de meeste functies in de zorg is omscholing nodig. Een vaak gebruikte methode hiervoor is de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je gaat dan aan de slag bij een zorgorganisatie om het werk al doende te leren. Eén dag in de week ga je naar school voor theorieonderwijs. Ziehier voor meer informatie.

Genoten van dit blog en op zoek naar een blogger voor je eigen site? Of heb je om wat voor reden dan ook een schrijver nodig met hart voor en kennis van de zorg? Neem contact op, en we bespreken de mogelijkheden onder het genot van een kop koffie.

 

 

 

Neem contact met mij op