Tekstbureau Zorg Verwoord, tekstschrijver Utrecht. Vaccinatie. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/InentingIk stoor mij aan het gedram van antivaccinatie-activisten. Vaccinatieweigeraars zijn onverantwoordelijke egoïsten die zich laten leiden door pseudowetenschap en kinderachtige denkfouten. Ze eisen rechten op, zonder verantwoordelijkheid te willen dragen. Wel lusten, geen lasten. Ik zie geen andere oplossing dan vaccinatieplicht om een epidemie te voorkomen.

De vaccinatiegraad tegen mazelen is gedaald tot onder de 95%, zo las ik. Als deze trend doorzet, is een epidemie goed mogelijk. Mijn zoon (14 maanden) krijgt over drie dagen zijn BMR-vaccinatie. De eerste 14 maanden van zijn leven was hij dus niet ingeënt tegen bof, mazelen en rode hond. In een situatie van lage vaccinatiegraad is dit behoorlijk riskant.

Mondige burgers
Maar het risico is veel groter als hij zich wel laat inenten, zo menen steeds meer westerlingen. Vaccinatieweigering is niet langer beperkt tot reformatorische mannenbroeders of antroposofen. Weigeraars anno nu zijn mondige, meestal naar spiritualiteit neigende burgers, die zich – zo menen zij zelf- ‘niets meer laten wijsmaken’. Met die instelling surfen zij naar pseudowetenschappelijke sites als vaccinvrij.nl, waar zij heel ‘kritisch’ alles klakkeloos geloven. En uiteraard moet de hele wereld hun voorbeeld volgen.

De site staat vol verhalen van ouders wier kinderen klachten kregenna hun vaccinaties. Die klachten variëren van regelmatig verkouden en grieperig zijn tot autisme en verstandelijke beperkingen. Wat vaccinvrij.nl uiteraard niet vermeldt, is de overweldigende meerderheid van kinderen die vrijwel klachtenvrij blijven na hun inentingen.

Drogredeneringen van vaccinatieweigeraars
Wie enigszins bekend is met autisme, weet dat deze stoornis zich doorgaans pas openbaart na de eerste verjaardag. Dat heeft te maken met de rijping van de hersenen. Sommige subtielere vormen van autisme, zoals het syndroom van Asperger, zijn zelfs pas zichtbaar als het kind naar school gaat. Hetzelfde geldt eigenlijk voor zwakbegaafdheid of een licht verstandelijke beperking.

Deze handicaps openbaren zich dus ná de vaccinatie. En daar zit de bron van de denkfout/drogredenering die herhaaldelijk terugkomt op vaccinvrij.nl. A gaat aan B vooraf, dus A moet wel de oorzaak zijn van B. Vanmorgen at ik een oatmealkoek van Albert Heijn en vanmiddag had ik een stroomuitval. Dus die oatmealkoek heeft de stroom doen uitvallen. Evenzo onzinnig is de redenering dat gezondheidsproblemen in de jeugd zijn terug te voeren op vaccinaties. Dat het een aan het ander vooraf gaat wil nog niet zeggen dat er een oorzakelijk verband is.

Tel daarbij op dat het ‘onderzoek’ dat in 1998 een verband aantoonde tussen vaccinaties en autisme inmiddels is achterhaald en ontmaskerd als wetenschapsfraude. Betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vaccinaties onschadelijk zijn. Dit overtuigt de weigeraars niet, want zij wantrouwen de wetenschap. Hoe meer wetenschappelijk bewijs, hoe meer complot in hun ogen, dus hoe groter het bewijs dat zij degene zijn die het bij het rechte eind hebben. De mens kan eindeloos creatief zijn in het verdraaien van feiten.

‘Het kind moet zelf afweer ontwikkelen tegen ziektes, dat is natuurlijker’, zo hoor ik weigeraars weleens zeggen. Daar zit wat in als het gaat om bijvoorbeeld waterpokken of de ‘vijfde ziekte’, kwaaltjes die eventjes vervelend zijn, maar verder volledig onschuldig. Maar vaccinaties bestrijden ziektes die potentieel dodelijk zijn. Een baby kan het gevecht tegen kinkhoest, polio of difterie verliezen. Zijn zelf ontwikkelde, natuurlijke afweer kan onvoldoende zijn. Dan kun je maar beter de natuur een handje helpen, is het niet?

Wandelgangen
Ik maak me zorgen over het groeiende aantal weigeraars. Ik sprak er laatst een die haar kind niet wilde laten vaccineren, ‘want daar hoor je zulke slechte dingen over’. Deze vrouw had zelfs niet meer de ideologische motivatie die de New Age-types nog wel hebben. Ze had het van horen zeggen. De wandelgangen doen nu hun werk. De basis voor een hele enge hype is gelegd.

Vrijheid en verantwoordelijkheid
Wie zijn kind niet laat inenten, brengt niet alleen het kind zelf, maar ook andere kinderen in gevaar. De wereld is groter dan je eigen gezin en je draagt verantwoordelijkheid, ook al is die niet in regels geschreven. En dat is nu juist wat de nieuwe generatie vaccinatieweigeraars zich niet lijkt te realiseren.

Kun je eindeloos rechten opeisen? Hoe ver gaat onze vrijheid? Valt het willens en wetens in gevaar brengen van het welzijn en de gezondheid van je eigen kinderen en die van een ander er ook nog onder?  Moet de vrijheid niet ophouden waar we anderen benadelen of in gevaar brengen? Immers: daarom hebben we ook geen vrijheid om te stelen of zomaar geweld tegen onze medemens te gebruiken.

Verplichting
In Italië moest het tot een epidemie komen, gevolgd door de invoering van een vaccinatieplicht. De autoriteiten ontnamen een deel van de vrijheid van de burgers, een vrijheid die zij kennelijk niet aankonden. Misschien moeten we die stap hier ook maar zetten. Ik zeg dit niet snel en zeker niet graag. Het gaat hier niet om zomaar iets, het gaat om de gezondheid van kinderen. Ik ben om, stel vaccinatie maar verplicht.

Het RIVM geeft op zijn site uitgebreide voorlichting over vaccinatie. Ook legt het instituut uit waarom vaccinatie het beste is voor uw kind en waarom informatie van antivaccinatiesites betrouwbaarder lijkt dat deze in werkelijkheid is. Men kan hier tegenin brengen dat het RIVM belang heeft bij zoveel mogelijk vaccinaties. Maar het instituut heeft vooral belang bij de gezondheid van uw kind.

Genoten van dit blog en op zoek naar een goede blogger voor je eigen site? Of heb je om wat voor reden dan ook een schrijver nodig met kennis van en hart voor de zorgsector?

Neem contact met mij op