De zorg heeft een personeelstekort.  We hebben snel veel mensen nodig en gelukkig overwegen veel mensen een carrièreswitch naar de zorg. Maar is dit voor iedereen ook weggelegd? Wat maakt iemand geschikt? Is alleen het verlangen om ‘iets goeds’ te doen voldoende, of zijn er ook bepaalde talenten nodig? Wat staat je te wachten en wat moet je in huis hebben om daarmee om te gaan? Deze zeven eigenschappen dragen bij aan een succesvolle carrière in de zorg. 

Wanneer ben je geschikt voor de zorg? Een vraag die lastig te beantwoorden is. Sommige mensen zijn er totaal ongeschikt voor. Maar dit is een kleine groep. Voor de meesten ligt het subtieler. Ik zelf ben bijvoorbeeld niet geschikt voor de ouderenzorg. Ook in de gehandicaptenzorg, waar ik werk, ben ik niet overal op mijn plek. Er blijven echter voldoende doelgroepen over, waar ik prima inzetbaar ben.

Wie ongeschikt is voor de ene tak van de zorg, kan dus prima passen in de andere. Toch zijn er eigenschappen die de kans op een succesvolle carrière in de zorg vergroten, zo heb ik de afgelopen vijftien jaar ontdekt. Doe er je voordeel mee, als je een carrière in de zorg overweegt.

  • Interesse in mensen en empathie. Wie met mensen werkt, moet zich in hen kunnen verplaatsen en interesse voor hen hebben. Je moet je kunnen voorstellen wat een ander beweegt, hoe mensen met een bepaalde beperking denken en handelen. Je werkt vanuit liefde voor je medemens.  Dit lijkt vanzelfsprekend, maar ik heb mensen vanuit narcistische motieven zien werken in de zorg. Zij kozen de moeilijkste cliënten uit om mee te werken en schepten op over hoe gemakkelijk zij met het moeilijke gedrag om konden gaan. Als bewijsdrang je motivatie is, zoek dan iets anders dan de zorg.
  • Sociale vaardigheden. Dit lijkt identiek aan bovenstaande en het heeft er zeker mee te maken. Je kunt echter empathisch zijn en toch sociaal onvaardig. Je kunt de ander volledig begrijpen, maar niet in staat zijn jezelf in het contact op hem/haar af te stemmen, bijvoorbeeld in non-verbaal gedrag. Herken je dit, en heb je hier moeite mee? Overweeg dan of de zorg geschikt voor je is.
  • Teamplayer. Geen tak waar je zo op elkaar afgestemd moet zijn als de zorg. Of het nu gaat om de begeleidingsstijl van een gedragsmoeilijke cliënt of de verzorging van een zieke patiënt: teamleden moeten op elkaar afgestemd zijn. Ze moeten in feite inwisselbaar zijn, zodat het voor de zorgvrager niet uitmaakt wie er op dat moment aanwezig is.
  • Emotionele stabiliteit/stressbestendigheid. Je maakt ingrijpende dingen mee in de zorg. Je kunt mensen zien sterven, of met agressie te maken krijgen. Je kunt te maken met stressvolle situaties. Maar zelfs iets ogenschijnlijk normaals als het wassen van mensen kan emotioneel belastend zijn. Wees je hiervan bewust en ga voor jezelf na hoe stabiel je bent en wat je draagkracht is.
  • Flexibiliteit. Als je geen manager bent, werk je in de zorg onregelmatig. De zorg draait 24/7 door. Soms werk je dus ‘s nachts, of tijdens feestdagen. Kun je hier niet tegen, begin er dan niet aan. Probeer ook geen voorkeurspositie te krijgen door vaste werktijden te eisen. Dit komt je populariteit in je team namelijk niet ten goede. Soms moet je diensten omwisselen, of invallen voor zieke collega’s.
  • Overzicht. Zien wat er moet gebeuren en meteen handelen. Enigszins kunnen plannen en organiseren. Je hebt verantwoordelijkheid, dingen vergeten kan ingrijpende gevolgen hebben. Een chaoot kan het lastig hebben in de zorg. Maar dat is geen wet. Ik ben ook chaoot en overleef al 15 jaar in het vak.
  • Realisme. Je gaat misschien met idealen de zorg in. Je wilt iets bieden aan mensen en je weet dat niet alles koek en ei is in de zorg. Weet dat je een kleine, maar toch onbeschrijfelijk belangrijke bijdrage levert aan het geheel. Besef dat je het systeem niet kunt veranderen. Accepteer dat je niet meer kunt doen dan je doet.

Dit blog is gebaseerd op eigen ervaringen. Ik heb geen methodes behandeld, zoals assessments, waarmee we geschiktheid kunnen meten. Interessante informatie hierover kun je hier lezen.

Genoten van dit blog en op zoek naar een blogger voor je eigen site? Of zoek je om wat voor reden dan ook een bevlogen schrijver met kennis van en hart voor de zorg?

Neem contact met mij op