Zorgpremies 2019 plus overige informatie over budgetpolis, naturapolis, restitutiepolis en aanvullende polisHet einde van het jaar nadert en dus wordt het tijd om na te denken over je zorgverzekering. Past deze nog wel bij je huidige situatie? Ben je niet elders goedkoper uit? Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels hun nieuwe premies bekendgemaakt. Een overzicht van wat je moet weten, mocht je een overstap per 2019 overwegen.

Zorgtoeslag en eigen risico
Voordat we overgaan op de zorgverzekeringen nog wat relevante overige informatie over ziektekosten. De zorgtoeslag gaat in 2019 omhoog, maar minder dan aanvankelijk aangekondigd. De reden hiervoor is dat de zorgpremies minder stijgen dan voorzien. Het eigen risico blijft gelijk op 385 euro, zoals beloofd in het regeerakkoord.

Wat voor basispolis? Budget-, natura, of restitutie?
Als je weinig te besteden hebt, of niet veel zorgkosten verwacht, kun je een budgetpolis overwegen. Deze polissen zijn relatief goedkoop, maar hebben een groot nadeel: geen vrije artsenkeuze. De budgetpolis is hierdoor omstreden. Men is vaak onderverzekerd zonder het te weten. De budgetpolis lijkt een uitstervend ras, voor 2019 zijn er niet veel.

De naturapolis vergoedt, evenals de budgetpolis, slechts de zorg van zorgverleners met wie de verzekeraar een contract heeft. Benader je een andere zorgverlener, dan moet je een gedeelte van de kosten zelf betalen. Afhankelijk van je verzekeraar is dat 20 tot 35% van de factuur.

De restitutiepolis tenslotte biedt volledige vrije artsenkeuze. Deze polis is dan ook het duurste van allemaal.

Aanvullende polis?
Als je jong bent en echt weinig zorg nodig hebt, kun je overwegen het bij de basispolis alleen te laten. Je bezoek aan de tandarts krijg je dan niet vergoed, maar de kosten van een gewoon jaarlijks controlebezoek zijn te overzien.

Hieraan is echter een risico verbonden. Mocht er onverhoopt een ingrijpende tandheelkundige behandeling nodig zijn, zoals een wortelkanaalbehandeling, dan gaat het ineens flink in de papieren lopen. Overweeg daarom goed voor jezelf of je dit risico wilt nemen en of een aanvullende tandartsverzekering misschien toch het overwegen waard is…

Zorgverzekeringen en hun premies
Het is natuurlijk ondoenlijk om alle zorgverzekeringen en de hoogte van de premies hier op te schrijven. Daarnaast hangt de juiste keuze samen met de persoonlijke situatie en die is voor ieder verschillend. We volstaan daarom met verwijzingen naar belangrijke sites waarop je zelf kunt bepalen wat het beste bij jouw situatie past.

Wat we wel kunnen zeggen: over het algemeen stijgt de premie komend jaar weer. In tegenstelling tot vorig jaar zijn er geen dalers in 2019. Wel zijn er grote onderlinge verschillen. Promovendum blijft als enige gelijk. De grootste stijger is PNOzorg met 17,74 euro.

Voor een goed overzicht van alle polissen, zie de Zorgwijzer. Ook de Consumentenbond biedt een helder overzicht van de verschillende zorgverzekeringen.

Mocht je dit jaar weer op ontdekkingstocht gaan in de wereld van de zorgverzekeraars: kies zorgvuldig en weloverwogen. Je gezondheid is het waard. Succes!

Genoten van dit blog en op zoek naar een blogger voor je eigen site? Of zit je om andere reden om een schrijver verlegen? Neem contact op en we bespreken de mogelijkheden!

Neem contact met mij op