Tarieven tekstbureau zorg verwoord UtrechtDe afgelopen jaren was ik tekstschrijver tegen uurtarief. Soms leverde ik een dienst tegen een vooraf afgesproken prijs, maar dit was meer uitzondering dan regel. Onlangs besloot ik het roer om te gooien en tarieven per dienst te vragen. Vanwaar deze stap? In dit blog zal ik mijn motivatie toelichten.

Neen, het uurtarief zal niet helemaal verdwijnen. Ik houd het aan voor opdrachten waarvan de tijdsinvestering nogal uiteen kan lopen. Neem eindredactie. Het ene keer moet je twee kantjes redigeren, de andere keer een heel boek. Een jaarverslag is ook een goed voorbeeld. Voor een multinational heb je nu eenmaal veel meer tijd nodig dan voor een huisartsenpraktijk.

Maar waarom de keuze voor het projecttarief? Ik besloot dit te doen om een drietal redenen.

  1. Geen gereken en nattevingerwerk meer. Een beetje gemakzuchtige motivatie misschien, maar wat is daar mis mee? In het maken van offertes blijft het moeilijk om een juiste inschatting te maken van de tijd die het gaat duren, hoewel ervaring hierin wel helpt. Een producttarief maakt aan het gegok een einde. Ik geef toe dat deze tarieven bij mij ook een beetje door gokken tot stand zijn gekomen. Hoe lang deed ik er in het verleden ongeveer over? Dat nam ik als uitgangspunt.
  2. Zekerheid voor iedereen. Een prijs die staat als een huis. De klant weet precies wat hij moet betalen. Deze prijs is het en meer niet, ook al zijn er nog zoveel revisies nodig. En ik weet wat ik aan de opdracht verdien. Daarnaast heb ik een stok achter de deur. Ik kan het maar beter in één of twee keer helemaal goed doen, dan houd ik omgerekend per uur meer over.
  3. Een professionele uitstraling. Een prijs die stáát, komt sterk over. Je hebt meteen iets wat je kunt laten zien. Je uitstraling wordt daarmee professioneler.

Hoe ik aan de projecttarieven kom? Zoals ik al eerder aangaf: veel baseer ik op het verleden. Hoeveel tijd had ik nodig voor een bepaald soort opdracht? En ik geef toe: ik gluur bij de buren. Ik kijk weleens naar de tarieven van collega-tekstschrijvers. Beter goed gejat dan slecht verzonnen.

Wil je weten wat mijn tarieven zijn?

Kijk hier voor de tarieven van mijn diensten

Genoten van dit blog en op zoek naar een blogger voor je eigen site? Zorg Verwoord biedt blogabonnementen.