Covid, coronavirus, voorlichting aan laaggeletterden

Bron: wikipedia

De wereld is in de ban van corona. Verspreiding tegengaan is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. De overheid licht ons voor over de huidige situatie en stelt de nodige maatregelen in. Maar hoe bereik je die ruim 10% van de Nederlanders voor wie lezen en schrijven geen vanzelfsprekendheid is? Waar kunnen zij terecht? Een overzicht van de communicatie over corona voor laaggeletterden vanuit de overheid en andere organisaties.

Eerder wijdde ik een blog aan het schrijven voor deze doelgroep. Hierin staan de belangrijkste handvatten. Ik zal deze niet herhalen. Belangrijker is: worden laaggeletterden op dit moment goed voorgelicht over corona? Welke initiatieven zijn er al genomen?

Tel mee met Taal
Tel mee met Taal is een initiatief van de overheid om laaggeletterdheid te bestrijden. De site geeft een handig overzicht van gratis te downloaden communicatiemiddelen voor laaggeletterden. De website wordt regelmatig bijgewerkt.

Poster overheid
Deze poster is ontwikkeld door de overheid. Hij bevat aanwijzingen voor persoonlijke hygiƫne. Tekst is minimaal en ondersteund door illustraties. De poster is verkrijgbaar in diverse talen.

Pharos
Het landelijk expertisecentrum Pharos biedt op zijn site begrijpelijke informatie over corona. De informatie is ook in luistervorm toegankelijk.

Lezen en Schrijven
Stichting Lezen en Schrijven heeft een video gemaakt over corona en hoe ermee om te gaan. De video is te zien op de site.

Er zijn veel initiatieven genomen om informatie over corona voor laaggeletterden toegankelijk te maken. Dat is een goede zaak. Voor het schrijven van teksten voor laaggeletterden zijn tekstschrijvers nodig, schrijvers met kennis van deze specifieke doelgroep. Ik heb jarenlange ervaring met de doelgroep licht verstandelijk beperkt. In de afgelopen jaren heb ik helder leren schrijven voor deze mensen. Zorginstellingen of maatschappelijke instellingen die een toegewijde en bekwame schrijver nodig hebben, kunnen daarom altijd een beroep op mij doen.

Interesse in mijn diensten? Neem contact op