Tekstschrijver zorg, aanbetalingGeld vragen om een dienst die nog niet is geleverd. Kun je dat maken? Ik heb het jaren niet gedaan, maar ben nu om. Want ik geloof dat niet alleen ik, maar ook jij als klant hier baat bij hebt. Het is niet zozeer de angst voor wanbetalers die mij tot deze stap heeft gebracht. Bovenal is een aanbetaling een teken van vertrouwen en commitment. 

Sinds kort vraag ik opdrachtgevers om vooraf de helft van de prijs te betalen. Dit doe ik voor sommige van mijn diensten. Uiteraard communiceer ik hierover duidelijk in de offerte en tijdens het kennismakingsgesprek, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Lange tijd voelde ik schroom om dit te vragen, maar om een aantal redenen besloot ik het toch te doen.

Vertrouwen
Voor een goede samenwerking is vertrouwen onmisbaar. Met een aanbetaling spreek je vertrouwen uit in de professional. Je gelooft zo in zijn/haar kwaliteiten dat je wel alvast een betaling durft te doen. Het is lastig werken in een sfeer van onderling wantrouwen en onzekerheid. Een blijk van vertrouwen geeft mij een boost die direct in de kwaliteit van mijn werk is terug te zien.

Commitment
‘Oh, die webteksten. Dat heeft voor mij nu niet zo’n prioriteit meer. Ik ben nu met andere dingen bezig. Ik neem wel weer contact met je op als ik er weer mee verder ga.’ Ooit deelde een klant mij dit mede. Hij had mij in een opwelling een opdracht gegeven waar hij zelf geen commitment (meer) mee had. En ondertussen had ik zijn webteksten al geschreven…

Een aanbetaling schept commitment voor beide partijen. We zitten er allebei aan vast, zogezegd. Je hebt voor mij gekozen, weet dat het nu echt menens is. De aankondiging al een gedeelte te moeten betalen, kan je stimuleren alles nog eens te overdenken. Is dit geen opwelling? Wil ik deze dienst echt? Met het doen van een aanbetaling ga je de drempel over.

Het commitment is er ook van mijn kant. Ik weet dat er nu een opdrachtgever is die echt voor mij kiest en mij vertrouwt. Ik weet dat mijn opdrachtgever echt belang hecht aan deze opdracht. Het verplicht mij om mij volledig te wijden aan deze taak en de allerbeste tekst te schrijven.

Wat als…
Maar wat als die tekst er onverhoopt toch niet komt, denk je nu misschien. Bijvoorbeeld omdat ik ziek word en mijn werk niet meer kan doen. Uiteraard krijg je dan het geld van je aanbetaling terug. Want tegenover een betaling moet altijd een tekst van kwaliteit staan.

Genoten van dit blog en zoek je zelf een schrijver? Voor blogs, webteksten, folders, brochures of journalistieke teksten?

Neem contact op met mij!