Je wilt met mensen werken en de zorg lijkt je wel wat. Misschien zoek je een vervolgopleiding na je middelbare school, misschien werk je al jaren in een compleet andere hoek en wil je een nieuwe richting inslaan. Deze serie beschrijft verschillende beroepen in de zorg en wat je ervoor nodig hebt. Vandaag staat de verzorgende IG centraal. 

‘De combinatie van medisch en sociaal werk vind ik het leukste’, vertelt Mariëlle (32). Mariëlle is verzorgende Individuele Gezondheidszorg (IG) in een verpleeghuis in het noorden van Nederland. Ze werkt met ouderen die zoveel zorg nodig hebben dat thuiswonen niet meer mogelijk is.

Dagdienst
‘Ik heb dag- en avonddiensten’, vertelt Marielle. ‘Een dagdienst begint om 7:30. Ik begin met het lezen van de laatste rapportage. Zijn er bijzondere dingen gebeurd? Waar moet ik rekening mee houden? Wat staat er vandaag op de agenda?’

Daarna ondersteunt Marielle mensen met opstaan en de verzorging. ‘Ik help bijvoorbeeld mensen met douchen. Ook doe ik wat medische handelingen, zoals katheterzorg en verstrek ik medicijnen.’

Mariëlle maakt het ontbijt klaar, ondersteunt cliënten die daarbij hulp nodig hebben bij het eten en helpt hen dan verder bij de persoonlijke verzorging.

Daarna is het tijd voor een uurtje huishoudelijk werk. Mariëlle: ‘De gemeenschappelijke ruimte schoonhouden, een paar wasjes doen, een vaatje doen, het hoort er allemaal bij.’

Aan het einde van de ochtend is er een koffiemoment in de gemeenschappelijke ruimte. Vaak gaat dat samen met een activiteit. ‘We doen dan bijvoorbeeld een spelletje’, vertelt Mariëlle. ‘Soms kijken we ook televisie of luisteren we muziek.’

Om 12:30 is het lunchtijd. Mariëlle zorgt dat alles klaar staat en helpt cliënten die hulp nodig hebben met eten. Ze verstrekt medicijnen en doet de nodige medische handelingen. Na de lunch heeft ze een half uurtje pauze.

De middag staat vooral in het teken van de activiteiten. Wie wil kan in de gemeenschappelijke ruimte een spelletje komen doen. Mariëlle: ‘Soms ga ik in de middag met één of meerdere cliënten de deur uit om boodschappen te doen. Als er voldoende collega’s zijn om hier de boel in de gaten te houden, is dat goed mogelijk.’

Om 15:30 draagt Mariëlle de bijzonderheden van haar dienst over aan de late dienst. Daarna, om 16:00 zit haar dienst erop.

Late dienst
De late dienst begint om 15:30 met de overdracht. ‘Het is ook een sociaal moment’, zegt Mariëlle. ‘Je praat bij met collega’s en vraagt elkaar hoe het gaat. Het is niet altijd even gemakkelijk werk en soms moet je even stoom afblazen.’

Daarna is er een koffie-/theemoment met de cliënten, soms gekoppeld aan een activiteit. ‘Het staat de mensen vrij om eraan deel te nemen. Niets is verplicht. Mensen leven ook hier zo veel mogelijk hun eigen leven. Er zijn ook activiteiten in het verzorgingshuis, in de activiteitenruimte, daar zijn speciale begeleiders voor. Tijdens de coronatijd ligt dat helaas even stil.’

Vervolgens maakt Mariëlle het eten klaar of ze verricht de nodige ondersteuning aan cliënten. ‘Die taken verdelen mijn collega en ik meestal. Het eten maken is nog best veel werk. Je moet rekening houden met ieders voorkeuren, maar ook met wat ieder mag hebben.’

Dan, om 17:30 is het avondeten en moet Mariëlle weer medicijnen verstrekken. Ze ondersteunt mensen die wat extra hulp nodig hebben bij het eten. ‘Sommige mensen hebben motorische problemen, of dementie. Die moet ik dan een beetje oversteunen. Ook moet ik een oogje in het zeil houden als mensen slikproblemen hebben.’

In de avond gaan veel cliënten hun eigen gang op hun kamer. ‘Ze kijken televisie of ontvangen bezoek. Er is nog een koffiemoment, als mensen dat willen. Soms bied ik mensen op deze momenten een luisterend oor. Ze willen graag hun verhaal kwijt en ook daar zijn wij voor.’

Om 22:00 helpt Mariëlle de cliënten met hun zelfverzorging, zoals douchen en geeft ze de laatste medicatie van haar dienst. Tenslotte rapporteert ze in het digitale rapportagesysteem. ‘In de nacht zijn er alleen verpleegkundigen aanwezig. Onze diensten beginnen morgenochtend weer.’

Opleiding en werkplekken
Om verzorgende IG te worden, heb je een opleiding op MBO 3-niveau nodig. Je kunt de opleiding doen via een Beroepsopleiding Leerweg (BOL), of Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Met een BOL leer je voornamelijk op school en tijdens stages. Met een BBL heb je nog maar één schooldag in de week en word je verder opgeleid op de werkplek, waaraan je als leerling verbonden bent. Mariëlle: ‘Ik koos voor het laatste. Ik wilde meteen echt aan de slag. Dat is voor mij de beste manier om te leren.’

Als verzorgende IG kun je op verschillende plekken aan de slag. In een verzorgingshuis, zoals Mariëlle, maar ook in de gehandicaptenzorg of kraamzorg. ‘Het is een vak waar je alle kanten mee op kunt.’

‘Ik ben een zij-instromer’, vertelt ze. ‘Vijf jaar geleden deed ik nog administratief werk bij een bank, maar ik wilde iets anders, iets waar ik echt blij van werd. Een paar dagen nadat ik nadat ik voor het laatst de deuren van de bank achter mij sloot, stond ik hier op de afdeling. Heel onwerkelijk was dat.’

Past het bij je?
Het werk moet natuurlijk wel bij je passen. ‘Je moet verzorgend ingesteld zijn’, vertelt Mariëlle. ‘Je hebt veel inlevingsvermogen. Verder moet je een echte aanpakker zijn, zien wat er moet gebeuren. En een zekere flexibiliteit is ook nodig, zeker in coronatijd. Je moet soms bereid zijn diensten te ruilen, of extra in te springen. Uiteraard moet je goed kunnen samenwerken, want je zit in een team met collega’s die allemaal een eigen karakter hebben. En je moet een zeker incasseringsvermogen kunnen hebben. Soms gedragen cliënten zich moeilijk en regelmatig komen er mensen te overlijden. Daar moet je wel tegen kunnen.’

Mariëlle heeft geen moment spijt van haar keuze. ‘Het is soms zwaar, maar ik ga iedere dag met een glimlach naar mijn werk. De overstap naar de zorg is de beste beslissing in mijn leven geweest.’

De zorg heeft dringend medewerkers nodig. Storytelling is dé manier om zorgberoepen de aandacht te geven die ze verdienen. Tekstbureau Zorg Verwoord geeft jouw medewerkers een podium op je site of in brochures. Meer weten? 

Neem contact op met mij