vaccinatie corona, vaccinatie covid-19Deze maand is de coronavaccinatie van start gegaan. Nederlanders staan positiever tegenover de vaccinatie dan enkele maanden geleden, zo blijkt. Toch bestaan er nog bezwaren. Kan dit vaccin wel deugen? Het is zo snel klaar, normaal duurt zoiets tien jaar. En wat krijg ik eigenlijk in mijn lijf? Ik geloof in vaccins en maak voor het coronavaccin geen uitzondering. In dit blog noem ik vijf vaak gehoorde bezwaren tegen de COVID-vaccinatie en waarom deze in mijn ogen ongegrond zijn. 

1. Ik weet niet wat ik in mijn lijf krijg
Logisch. Natuurlijk weet je dat niet, want je bent waarschijnlijk een leek. En als een deskundige het je zou uitleggen, zou je binnen een minuut afhaken, want: te technisch en te saai. Maar je weet ook niet wat je in je lijf krijgt als je een paracetamolletje slikt. Of een boterham met sandwichspread. Onbekend spul is niet per se gif. En wist je dat op de site van het RIVM in Jip-en-Janneke-taal staat uitgelegd hoe het vaccin in elkaar zit?

2. Iets wat zo snel is ontwikkeld, kan nooit goed zijn
De vrees hierachter is ergens begrijpelijk. Je bent bang dat het een afgeraffeld product is. Toch hoef je hier niet bang voor te zijn. Het klopt dat dit vaccin veel sneller ontwikkeld is en op de markt komt dan de 5-10 jaar die hier normaal voor staat. Maar dat komt doordat fabrikanten veel meer mankracht beschikbaar hebben.

Het COVID-vaccin heeft prioriteit boven alles en andere projecten komen stil te liggen. Doordat er meer mankracht is, kan er ook meer onderzoek verricht worden en kunnen dus grotere groepen proefpersonen tegelijk de vaccinatie krijgen. Zo kunnen we veel eerder een beeld krijgen van de werking van het vaccin. De COVID-vaccins hebben alle stadia van de ontwikkel- en testfase gewoon doorstaan.

3. Ik ben nog jong en ga er toch niet dood aan. Het is voor mij veel beter de ziekte even door te maken. Dan heb ik een ‘natuurlijke’ afweer. 
Jonge mensen gaan inderdaad niet snel dood aan COVID-19. Maar weet je dat je er wel ernstige verschijnselen aan kunt overhouden, verschijnselen waarvan het maar de vraag is of ze ooit volledig zullen genezen? Denk aan snelle vermoeidheid en geheugenproblemen. Een niet gering aantal patiënten kampt hier al sinds dit voorjaar mee. Sommigen zijn nog altijd niet aan het werk. Je overlijdt weliswaar niet, maar kunt wel op jonge leeftijd (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raken door een infectie. Met één spuitje is deze ellende te voorkomen.

En wat die ‘natuurlijke afweer’ betreft. Signalen wijzen erop dat de antistoffen tegen COVID-19 betrekkelijk snel weer uit je lijf verdwijnen. Daardoor raken mensen voor de tweede keer besmet. Daarnaast zijn er nu varianten van het virus, waartegen onze afweerstoffen niet opgewassen zijn. Toegegeven: we weten ook niet of het vaccin over een jaar nog werkt. Maar dat die ‘natuurlijke afweer’ niet per se zaligmakend is, is nu wel duidelijk.

4. Het is alleen maar bedoeld om de farmaceutische industrie te spekken
Ten eerste: jij betaalt er niet voor. De vaccinatie is gratis. Jouw geld gaat dus niet naar ‘Big Pharma’. Ten tweede: de vaccins werken gewoon heel goed. Er is een werkzaamheid van 90-95% aangetoond. Dat doet toch wel vermoeden dat deze middelen zijn ontworpen met het doel om gewoon goed te werken. Niet om geld binnen te harken.

En ja: de farmaceutische industrie verdient geld. Want het is mensenwerk. En mensen moeten betaald krijgen voor hun werk. Dat wil jij ook. Maar weet je dat vaccins maar heel weinig bijdragen aan de winst van deze industrie? Die zit toch echt voornamelijk in de pillen en de drankjes!

5. Ik laat me tot niets verplichten
Daar kunnen we kort over zijn: de vaccinatie is helemaal niet verplicht. Geen enkele vaccinatie is verplicht in Nederland. Dat wil zeggen: vanuit de overheid is er geen verplichting. Wat we nu nog niet kunnen zeggen, is of sommige werkgevers hun medewerkers verplichten tot inenting. Tegen andere ziekten is dit soms wel het geval. Zo moest ik mij verplicht laten inenten tegen Hepatitis B toen ik in dienst kwam van een zorgorganisatie.

Ik hoop dat dit een beetje overtuigend is, mocht je een twijfelaar zijn. Ik geloof in het belang van vaccinatie en ik geloof in de veiligheid van deze vaccins. Daarom sta ik instanties graag bij in het schrijven van voorlichtingsmateriaal hierover. Ik schrijf onder andere teksten voor laaggeletterden, zodat ook deze groep zich goed kan laten voorlichten over het belang van vaccinatie.

Geïnteresseerd in mijn diensten?

Neem contact op met mij!

Foto: CDC op Unsplash.