Zorginnovatie houdt o.a. in: meer robots in de zorg. Tekstschrijver Utrecht I Tekstschrijver zorg en welzijnDe zorg gaat automatiseren de komende decennia. Het is onvermijdelijk én broodnodig, willen we de stijgende zorgbehoefte van de Nederlander het hoofd kunnen bieden. Gevoelens van weerzin zijn begrijpelijk. Kan een robot een mens vervangen in de sector als de zorg? En vooral: gaat deze trend banen kosten? Beide vragen kunnen we met ‘nee’ beantwoorden.

Zora
Zorgmedewerkers van Nederland, uw nieuwe collega heet Zora. Zora zal de meest flexibele medewerker van het hele team zijn. In weekenden en op feestdagen is ze standaard inzetbaar. Haar ziekteverzuim is minimaal. Ze moet alleen, zoals ieder teamlid, regelmatig even opladen. Waarbij vermeld dat ‘opladen’ in haar geval iets letterlijker moet worden opgevat.

Zora’s takenpakket bestaat uit dingen waar u als verzorgende nauwelijks aan toekomt door de grote werkdruk, maar die uw doelgroep zo hard nodig heeft. Ze biedt gezelligheid, kan activiteiten leiden en de gymnastiekoefeningen met uw cliënten. Zora geeft een vrolijke noot aan hun dag.

Dat Zora een robot is, zal inmiddels wel duidelijk zijn. Ze maakt een opmars in verzorgingshuizen en andere zorginstellingen. Zora belichaamt de zorg van de toekomst.

Robots als Zora zullen over een paar decennia niet meer weg te denken zijn uit de zorg. De zorgvraag stijgt in de nabije toekomst dusdanig, dat we personeel tekort komen. Robots zijn daarom een welkome aanvulling. Aanvulling dus, en geen vervanging. De zorg kan nooit zonder echte mensen.

Automatisering=ontslag. Of niet?
Automatisering betekent dat er ontslagen vallen. Deze gedachtegang is begrijpelijk, de geschiedenis toont ons genoeg voorbeelden hiervan. Toch twijfel ik of dit voor de zorg ook opgaat.

Het Erasmus MC heeft een robot (Da Vinci) die met precisie een kijkoperatie kan verrichten. Daadwerkelijke ingrepen verrichten, zoals het verwijderen van een tumor, is nog niet mogelijk, maar dit is natuurlijk een kwestie van tijd. Da Vinci neemt de chirurg werk uit handen.

Maakt zo’n ding een chirurg overbodig? Ik geloof er niets van. We hebben het over een zwaar belaste beroepsgroep die niet zelden werkweken draait van 60 uur. Robots kunnen chirurgen ontlasten, wat uiteindelijk alleen maar ten goede komt aan hun functioneren. Een echte vervanging voor hun kennis en vakmanschap kunnen zij nooit zijn.

Een robot die het vele tilwerk van het verzorgende personeel kan overnemen, met minder lichamelijke klachten als gevolg. De robot die kan assisteren in de huidige ‘stopwatchzorg’, die tot op de minuut bepaalt hoeveel tijd zorghandelingen in beslag moeten nemen. Wat kan daar mis mee zijn?

Aanvulling
Robots zijn aanvullingen. Cliënten kunnen zich een tijdje vermaken met Zora, maar niemand wil en kan het contact met echte mensen missen. Een operatiemachine heeft de kennis en nabijheid van een echte chirurg nodig. Robots kunnen veel doen en weten, maar: dat weten ze niet van zichzelf. Het metabewustzijn ontbreekt. En juist dat ‘hogere’ bewustzijn is wat mensen in de ander nodig hebben.

Robots, laten we ze verwelkomen, want we hebben ze hard nodig. En vrees niet voor je baan. Want ook personeel van vlees en bloed zullen we harder nodig hebben dan ooit te voren.

Genoten van dit blog en op zoek naar een goede blogger voor uw eigen site? Neem contact op voor de mogelijkheden. 

Neem contact met mij op